Zelfrijdende elektrische witte shuttlebus van het Franse bedrijf NAVYA geparkeerd naast een banner van 5Groningen: verbonden met de toekomst.
Zelfrijdende elektrische witte shuttlebus van het Franse bedrijf NAVYA geparkeerd naast een banner van 5Groningen: verbonden met de toekomst.

Zelfrijdend busje getest op Zernike Campus

Er zit geen stuur in en er is ook niemand die het gaspedaal hoeft in te drukken. Op de Zernike Campus wordt deze dagen een zelfrijdend busje getest.

“We doen dit in opdracht van de provincie Groningen”, vertelt Peter Rake van 5Groningen. “Het busje is gebouwd in Frankrijk en is uitgerust met technologie uit Bedum. Wat we hier doen bij 5G is kijken of we met cameratoezicht een extra stuk veiligheid in kunnen bouwen om het voertuig nog beter te kunnen laten functioneren.”

Het busje waar 12 mensen in vervoerd kunnen worden wordt momenteel getest op een afgeschermd terrein. “We mogen hier nog niet de openbare weg mee op, dus testen het nu op een traject rondom ons gebouw. De volgende stap zal zijn om het busje in te zetten in Scheemda waar het gaat pendelen tussen het busstation en de ingang van het Ommelander ziekenhuis. Uiteindelijk is het de bedoeling om de bus in te zetten voor OV-doeleinden om buslijnen in dunbevolkte gebieden in stand te houden.

Bron: Oog TV

Recent nieuws

  • Samenwerking @North & Maritieme Academie Harlingen

    De Maritieme Academie Harlingen en @North innoveren samen voor duurzame scheepvaart met nadruk op autonoom varen en digitalisering. Zo werkt de Maritieme Academie mee aan de ontwikkeling van een autonoom varende pond in…

    Student volgt training voor het varen met schepen in een virtuele omgeving in het simulatorencentrum van de Maritieme Academie Harlingen
  • 5G dronevlucht Eemshaven – Borkum

    In Eemshaven laat OWIC de mogelijkheden van 5G-technologie zien. Een demonstratie met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van drone-connectiviteit en een non-stop vluchtdemonstratie vanaf het Heli- en Droneport Eemshaven naar het Duitse…

    Drone wordt klaargezet voor de vlucht naar Borkum.