Arriva-trein in de avond op Groningen Hoofdstation

PROJECTEN
Op het spoor

Het wordt steeds drukker op het spoor. En dat betekent dat er de komende jaren méér treinen over het bestaande spoor moeten rijden. Geautomatiseerd rijden kan hiervoor een slimme en innovatieve oplossing zijn. Het spoor leent zich bij uitstek voor autonoom vervoer, omdat de voertuigen op de rails al een vaste baan volgen. Met geautomatiseerd rijden dragen wij bij aan efficiënter gebruik van het spoor, duurzamer vervoer door besparing van energie en punctualiteit met voorspelbaarder en betrouwbaardere dienstregeling.

Geautomatiseerd rijden wordt ook wel ‘Automatic Train Operation’ (ATO) genoemd. ATO wordt ingedeeld in verschillende niveaus van automatisering. Die niveaus worden aangeduid met ‘Grade of Automatisation (GoA). Hoe hoger het niveau, hoe meer geautomatiseerd wordt. ATO kent de volgende 4 niveaus:

 • GoA 1: De machinist rijdt en wordt ondersteund door beveiligings- en adviessystemen.
 • GoA 2: Een automaat rijdt, maar de machinist blijft verantwoordelijk.
 • GoA 3: De machinist hoeft niet in de stoel te zitten en kan andere taken vervullen.
 • GoA 4: Er is geen personeel aanwezig in de trein. Bij noodsituaties wordt van buitenaf ingegrepen.

Het niveau van de proeven die ProRail uitvoert is GoA 2. De machinist draagt hierbij de volledige verantwoordelijkheid, zoals ook nu het geval is.

Recent nieuws

 • Eerste resultaten tests automatisch bestuurde trein positief

  Door Automatic Train Operation (ATO) kunnen meer treinen over het bestaande spoor rijden. Dat komt doordat deze automatisch bestuurde treinen punctueler rijden. Dat laat onderzoek naar ATO in Groningen zien. Hierin werd ook onderzocht hoe reizigers het ervaren om met een automatisch bestuurde trein te reizen. Reizigers ervaren maar een klein verschil. Het eindrapport ATO-verkenning…

  ato
 • Reizigers testen automatisch bestuurde trein

  Zo’n 50 treinreizigers maakten woensdag 12 februari voor het eerst een rit in een automatisch bestuurde trein. Dat gebeurde tussen Groningen en Zuidhorn. Daarmee heeft Groningen een primeur op het Nederlandse spoor. Van 13 tot en met 17 februari rijden nog eens 250 reizigers mee met testritten, tussen Groningen en Buitenpost. De testritten geven belangrijke informatie over…

  Mensen stappen in een trein.