Illustratie Hyperloop testcentrum Groningen
Illustratie Hyperloop testcentrum Groningen

Testcentrum voor hyperloop komt naar Groningen

Het European Hyperloop Center (EHC) wordt gevestigd in Groningen. Dat maakte de ontwikkelaar Hardt Hyperloop uit Delft 20 december bekend.  Een hyperloop is een transportsysteem, waarbij gebruik gemaakt wordt van een luchtdrukbuis, waardoor mensen en goederen getransporteerd worden. De techniek hiervan is vergelijkbaar met buizenpost. Het is de bedoeling dat het testcentrum voor deze nieuwe vorm van transport wordt gebouwd ten noorden van het Slochterdiep, boven de wijk Meerstad. In het najaar van 2020 moet de bouw voor het centrum van start gaan; in 2022 moet het klaar zijn.

Illustratie Hyperloop testcentrum Groningen
Illustratie Hyperloop testcentrum Groningen

Innovatie

De provincie en de gemeente Groningen zijn blij met de komst van het testcentrum. De hyperloop sluit aan bij de ambities van onze regio op het gebied van innovatie en duurzaamheid. In Groningen werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden nauw samen aan de ontwikkeling van slimme en groene vormen van verkeer en vervoer, zoals ik het innovatiecentrum hive.mobility. Het hyperloopcentrum past hier goed bij.

Werkgelegenheid

Het European Hyperloop Center wordt opengesteld voor alle Europese hyperloopontwikkelaars en moet daarmee hét Europese centrum voor hyperlooptechnologie worden. Volgens onderzoek van bureau Berenschot trekt de komst van het centrum ook andere bedrijven aan en levert het daarmee minimaal 110 nieuwe banen op. Hardt Hyperloop investeert naar schatting zelf € 25 miljoen in het nieuwe onderzoekcentrum en de testbaan. De provincie Groningen ondersteunt de investering met een subsidie van 3 miljoen.

Energiezuinig alternatief

De hyperloop is een transporttechnologie die sneller en energiezuiniger is dan het vliegtuig en de hogesnelheidstrein. Onderzoek in het nieuwe Europees Hyperloop Center moet uitwijzen in hoeverre de hyperloop een realistisch alternatief kan zijn voor korte-afstandsvluchten. De komende maanden gebruiken de provincie, gemeente en Hardt Hyperloop om de bouw van het centrum goed voor te bereiden. Hiervoor moet ook het bestemmingsplan van het gebied aangepast worden. De gemeente Groningen start hiervoor binnenkort een planologische procedure.


Recent nieuws