Bestuurders zetten handtekening voor innovatief mobiliteitscentrum

Groningen moet een centrum voor nieuwe vormen van mobiliteit krijgen, een zogeheten ‘Mobility Innovation Center’ (MIC). Op 2 november tekenden bestuurders van de provincie, gemeente Groningen, Rijksuniversiteit, Hanzehogeschool en Noorderpoort hiervoor een intentieverklaring. In het centrum gaan overheden, kennisinstellingen en marktpartijen vormen van slim en innovatief vervoer onderzoeken, ontwikkelen en testen. Met de komst van het MIC (halverwege 2019) heeft Groningen een landelijke primeur.

Digitale ondersteuning
Reizigers en vervoerders worden steeds meer digitaal ondersteund. Zo zijn er verschillende reisapps of slimme informatieborden bij bushokjes en perrons. De technische ontwikkelingen helpen op die manier slimmer en duurzamer te reizen. Vervoerders kunnen op hun beurt de grote hoeveelheden data gebruiken om bijvoorbeeld vervoersstromen in beeld brengen. Met die informatie kunnen vervoersmiddelen beter aansluiten op de behoefte van de reiziger en kan de schaarse ruimte beter worden benut.

Slimme mobiliteit
Bij slimme mobiliteit is het doel de bereikbaarheid van de omgeving te vergroten, op een veilige, prettige en duurzame manier. Om de impact daarvan zo groot mogelijk te laten zijn, is het nodig dat overheden, kennisinstellingen en bedrijven de krachten bundelen. In het MIC moet de ontwikkeling van slimme en innovatieve mobiliteit steeds weer verder worden gebracht. Bovendien laat het centrum zien wat er in Noord-Nederland gebeurt op dit gebied.

Welke thema’s?
De initiatiefnemers hebben een aantal thema’s benoemd waar het MIC zich in eerste instantie op gaat richten:
•De ontwikkeling van zelfrijdend vervoer, via de weg, het spoor, de lucht en het water. Daarbij is er speciale aandacht voor de bereikbaarheid in landelijke gebieden en de sociale acceptatie van zelfrijdend vervoer.
•De ontwikkeling van communicatie tussen voertuigen, bijvoorbeeld met behulp van sensortechnologie en 5G-techniek.
•De verduurzaming van mobiliteit, zoals rijden op waterstof en batterijen en slim laden.
•Slimme stadslogistiek, gericht op oplossingen voor transport van goederen in het stedelijke gebied die slim, efficiënt en duurzaam zijn.
•Gedragsbeïnvloeding: hoe kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat meer mensen buiten de spits gaan reizen?


Recent nieuws

 • Hive.Mobility partner van het Nederlands Forum voor Smart Shipping

  Hive.Mobility partner van het Nederlands Forum voor Smart Shipping

  Recent is Hive.Mobility als partner toegetreden tot SMASH!, het Nederlands Forum voor Smart Shipping. SMASH! brengt maritiem Nederland samen om smart shipping te implementeren​ en zo de concurrentiepositie van de sector te versterken. Smart shipping is het verregaand geautomatiseerd varen op zee en op binnenwateren. Smart shipping gaat verder dan het slimme schip: ook aan​ …

 • Webinar Roadmap Satelliet Navigation en Location Based Services

  Webinar Roadmap Satelliet Navigation en Location Based Services

  “Satelliet Navigatie en Location Based Services zijn booming! Door de steeds verdere doorontwikkeling van de GNSS technologie plus combinaties van clouds van allerlei (geografische) data komen er steeds meer mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven, zowel in nationale en internationale markten. We zien dat deze keten in Nederland nog geen goede roadmap kent. Het idee is dan …

 • Drone Delivery Services komt voor het eerst in actie

  Drone Delivery Services komt voor het eerst in actie

  In Noord-Nederland worden al enige tijd diverse toepassingen getest met drones. Sinds maart 2021 is daar weer een nieuwe toepassing bijgekomen, namelijk testen hoe drones ingezet kunnen worden in de logistieke sector. Deze tests worden uitgevoerd in samenwerking met onder andere Hive.Mobility, Provincie Groningen en @Noth. Onlangs heeft Europa wereldkundig gemaakt dat er overeenstemming is …