boot
boot

Testen van sensoren en autonome systemen voor maritiem gebruik

Onlangs is er door Marinminds BV en Workumer Yachtservice gestart met het testen van sensoren en autonome systemen voor maritiem gebruik. De eerste tests werden uitgevoerd op een lemsteraak voorzien van de nieuwste sensortechnologie: een stabiel schip met goede vaareigenschappen vormt een perfecte basis om bruikbare data te verzamelen van het schip en haar omgeving.

Samen met van Oosannen Naval Architects en Workumer Yachtservice ontwikkeld Marinminds in Workum autonome systemen voor de maritieme sector en combineert een breed scala aan bewezen en nieuwe technologieën in 1 product: denk bijvoorbeeld aan een digitaal instrumenten display met sensorsystemen, laserscanners, objectherkenning, manoeuvre- & trajectplanning en collision avoidance. Veel kennis en ervaring van autonome systemen worden uit de auto-industrie gehaald, dezelfde technieken worden toegepast en waar nodig aangepast voor de maritieme omgeving.

De test werd uitgevoerd op het Heegermeer. De Friese meren en kanalen bieden een uitstekende testomgeving vanwege de combinatie van ruimte en diversiteit van omgevingsfactoren (vele havens, aanlegsteigers, bruggen etc.) Anderzijds zijn er plekken met veel commercieel en watersport verkeer te vinden. Zo kunnen diverse en vele reële scenarios worden getest.


Recent nieuws