Zelfrijdende shuttle verbindt Gronings ziekenhuis met het OV

Tussen de nieuwe vestiging van het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda en het dichtstbijzijnde bushalte gaat komend half jaar als proef een autonome shuttle rijden. Groningen zet vol in op zelfrijdend vervoer. 5Groningen, dat onder meer de toepassing van 5G-internet bij autonome voertuigen onderzoekt, wordt uitgebreid en kreeg onlangs 500.000 euro subsidie van de provincie.

30 juni opent de nieuwe vestiging van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda, zo is de planning. De hoofdingang van het ziekenhuis ligt ongeveer 1,5 kilometer van de dichtstbijzijnde bushalte af. Op dit stuk gaat vanaf augustus een half jaar lang een zelfrijdende shuttle van Navya rijden. Mogelijk komt er nog een extra halte aan het einde van het parkeerterrein van het ziekenhuis.

Als de proef succesvol is, wordt de shuttle vast ingezet. In een volgende fase willen de betrokken partijen de route uitbreiden naar het centrum en uiteindelijk naar het treinstation van Scheemda. Dat is zo’n 4,5 kilometer. Het busje kan zowel patiënten, bezoekers als personeel van het ziekenhuis vervoeren.

Experts

In Groningen gebeurt veel op het gebied van zelfrijdend vervoer. Onlangs is bekend geworden dat 5Groningen wordt uitgebreid. In dit project werken ondernemers en non-profitorganisaties samen met experts om toepassingen van 5G-internet te testen, onder andere bij autonoom rijdende shuttles. Veel onderzoek gebeurde op het zogenoemde 5G-lab op het Zernike-terrein in de stad. Nu komen er ook testlocaties in Noord-Groningen.

In 2017 zijn de eerste vijf pilots gestart binnen het 5G Lab. Inmiddels worden zeventien pilots uitgevoerd en er zijn tientallen ideeën ingediend, laat de provincie weten. De provincie heeft aangekondigd 500.000 euro in 5Groningen te gaan investeren.

Klik hier om het origineel bericht te bekijken.

 


Recent nieuws

 • Hive.Mobility partner van het Nederlands Forum voor Smart Shipping

  Hive.Mobility partner van het Nederlands Forum voor Smart Shipping

  Recent is Hive.Mobility als partner toegetreden tot SMASH!, het Nederlands Forum voor Smart Shipping. SMASH! brengt maritiem Nederland samen om smart shipping te implementeren​ en zo de concurrentiepositie van de sector te versterken. Smart shipping is het verregaand geautomatiseerd varen op zee en op binnenwateren. Smart shipping gaat verder dan het slimme schip: ook aan​ …

 • Webinar Roadmap Satelliet Navigation en Location Based Services

  Webinar Roadmap Satelliet Navigation en Location Based Services

  “Satelliet Navigatie en Location Based Services zijn booming! Door de steeds verdere doorontwikkeling van de GNSS technologie plus combinaties van clouds van allerlei (geografische) data komen er steeds meer mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven, zowel in nationale en internationale markten. We zien dat deze keten in Nederland nog geen goede roadmap kent. Het idee is dan …

 • Drone Delivery Services komt voor het eerst in actie

  Drone Delivery Services komt voor het eerst in actie

  In Noord-Nederland worden al enige tijd diverse toepassingen getest met drones. Sinds maart 2021 is daar weer een nieuwe toepassing bijgekomen, namelijk testen hoe drones ingezet kunnen worden in de logistieke sector. Deze tests worden uitgevoerd in samenwerking met onder andere Hive.Mobility, Provincie Groningen en @Noth. Onlangs heeft Europa wereldkundig gemaakt dat er overeenstemming is …