Zelfrijdende shuttlebus geparkeerd voor het Ommelander Ziekenhuis
Zelfrijdende shuttlebus geparkeerd voor het Ommelander Ziekenhuis

Zelfrijdende shuttle bij Ommelander Ziekenhuis

Vanaf 6 augustus rijdt tussen het Ommelander Ziekenhuis en de dichtstbijzijnde bushalte in Scheemda een zelfrijdende shuttle. De bushalte aan de Molenstraat ligt op ongeveer 1,5 km vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis. De shuttle vervoert patiënten, bezoekers en personeel van en naar het ziekenhuis. In het voertuig is een gastheer aanwezig om passagiers te begeleiden. In geval van nood kan hij ook ingrijpen. De shuttle rijdt minstens een half jaar op proef. Als de proef succesvol is, wordt de shuttle een vast onderdeel van de openbaarvervoerverbinding. In een volgende fase wordt de route mogelijk verder uitgebreid naar het centrum en later het treinstation van Scheemda.

Met de proef loopt Noord-Nederland landelijk gezien voorop in de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer. Voor de provincie Groningen is dit de eerste proef met een zelfrijdend busje met passagiers. Passagiers kunnen hier tijdens de proef gratis gebruik van maken. Er wordt gereden met een dienstregeling die aansluit op de bestaande buslijnen. Eerder werden al wel tests uitgevoerd zonder passagiers met een onbemand voertuig in de Eemshaven, op het Zerniketerrein in Groningen en in Loppersum. In 2016 reed in de provincie Fryslân twee maanden een zelfrijdende shuttle in Appelscha. De shuttle in Scheemda rijdt een stuk langer en is van een andere leverancier, van het Franse bedrijf NAVYA. Arriva levert de gastheer. Door proeven te doen met verschillende soorten voertuigen willen de noordelijke provincies samen met verschillende partijen zo veel mogelijk ervaring opdoen met zelfrijdend vervoer.

Dé regio

De provincies Drenthe, Fryslân en Groningen zien autonoom vervoer als een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in Noord-Nederland te behouden en te verbeteren. Daarbij gaat het om vervoer over zowel de weg, over het spoor, over het water en door de lucht. De provincies werken samen om dé regio voor autonoom vervoer te worden. Dit doen ze samen met verschillende partijen. De zelfrijdende shuttle in Scheemda is een samenwerking tussen de provincie Groningen, het Ommelander Ziekenhuis, de gemeente Oldambt en Arriva Nederland. Arriva onderzoekt samen met overheden mogelijkheden om autonoom vervoer in te zetten op plaatsen waar op dit moment geen openbaar vervoer rijdt.


Recent nieuws