Wit busje van NAVYA
Wit busje van NAVYA

Provincie gaat samenwerken met Frans bedrijf NAVYA voor zelfrijdend vervoer

De provincie Groningen gaat met het Franse bedrijf NAVYA samenwerken op het gebied van zelfrijdend vervoer. Een zelfrijdend voertuig van het bedrijf wordt getest op het terrein van 5G Lab op de Zernike Campus.

Mogelijk gaat er bij het Ommelander Ziekenhuis ook een zelfrijdend busje rijden. Hierover vinden gesprekken plaats tussen de provincie en het ziekenhuis. Verder zijn er ook plannen voor een proef met een zelfrijdende taxi. Het is voor het eerst dat NAVYA samenwerkt met een Nederlandse partij.

Meerdere leveranciers

De samenwerking past in de ambitie van de provincie om met meerdere leveranciers te testen. Afgelopen jaar werd al getest met een busje van een ander bedrijf. Het zelfrijdende voertuig van NAVYA, de ‘Autonom Shuttle’, heeft meer mogelijkheden dan het busje waar eerder mee is getest. Het kan bijvoorbeeld beter objecten herkennen en een hogere maximumsnelheid halen.

Zestig busjes

Inmiddels rijden wereldwijd al zestig busjes van NAVYA rond, waaronder in Parijs, Las Vegas en Singapore. In totaal hebben al 250.000 passagiers gebruik gemaakt van de busjes. Het busje van NAVYA komt in maart 2018 naar Groningen. Op het 5G Lab op de Zernike Campus worden tests met het voertuig uitgevoerd, bijvoorbeeld met besturing op afstand. Mogelijk gaat het busje voor tests ook naar de Eemshaven en Loppersum.

Ommelander Ziekenhuis Scheemda

De provincie voert overleg met het Ommelander Ziekenhuis over een proef vanaf zomer 2018, met een zelfrijdend busje tussen de bushalte aan de provinciale weg N362 en de hoofdingang van het nieuwe ziekenhuis in Scheemda. Deze proef is een nieuwe stap in de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer, omdat het busje hier dan deels tussen ander verkeer gaat rijden en aansluit op bestaand openbaar vervoer. Voor de proeven is goedkeuring en een ontheffing van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) nodig.

Zelfrijdende taxi

Verder heeft de provincie Groningen met NAVYA afgesproken dat het bedrijf volgend jaar zomer een aanbod doet voor zijn zelfrijdende taxi, de ‘Autonom Cab’. Dit is een zelfrijdend voertuig voor zes personen, dat maximaal 50 kilometer per uur kan. De provincie en NAVYA zien hiermee extra mogelijkheden als oplossing voor de bereikbaarheid in dunbevolkte gebieden, in combinatie met het zelfrijdende busje. Daarom wil de provincie de Cab als eerste in Nederland gaan testen. De taxi komt waarschijnlijk in juni 2018 op de markt.


Recent nieuws