north-batch1-231
north-batch1-231

Eerste editie @north-festival succesvol

Meer dan 450 bezoekers uit binnen- en buitenland bezochten donderdag 26 september het @north-festival. Het eerste festival in Nederland over autonoom vervoer in de lucht, over water, over de weg en per spoor. Met het festival hebben de initiatiefnemers, de provincie Groningen, Drenthe en Fryslân, Noord-Nederland op de kaart gezet als ideaal testgebied voor autonoom vervoer. Het is daarmee één van de beste oplossingen om alle gebieden in het noorden van Nederland te ontsluiten.

De bereidheid van bestuurders en ondernemers om hieraan mee te werken is groot. Dat bleek uit het enthousiasme van de deelnemers en het aantal bezoekers dat het festival bezocht.

Het festival bracht de juiste partijen bij elkaar en zo werden kennis gedeeld en ervaringen uitgewisseld. Dat was voor zowel deelnemers als bezoekers erg inspirerend. Opvallend was de ook de ruime internationale belangstelling voor het festival. De eerste ondernemers die zich bezighouden met de ontwikkeling van autonoom vervoer hebben zich inmiddels bij ons gemeld met het plan om in Noord-Nederland te gaan testen.

Verrassend programma met vele primeurs en demo’s

Trendwatcher en spreker Vincent Everts en dagvoorzitter Milou van Elburg openden het festival. Vincent gaf de bezoekers een kijkje in China en Hong Kong waar men al ver gevorderd is met de autonomisering van verschillende vormen van vervoer. Hij leidde op prikkelende wijze gesprekken over de thema’s ‘Hoe volwassen zijn autonome voertuigen?’, ‘Ruimte voor experimenten in wet- en regelgeving’ en ‘Samenwerking tussen lucht, weg, water, spoor en wat/hoe leren wij van elkaar’.

Talrijke primeurs en demo’s konden worden ervaren

Onder luid applaus diende MWLC, een innovatieve ontwikkelaar van software voor autonoom vervoer, de eerste aanvraag in Nederland in voor een vergunning om te experimenteren met een zelfrijdende auto op Ameland. Deze aanvraag is conform de experimenteerwet die het mogelijk maakt om te experimenteren met de “zelfrijdende auto” waarbij de bestuurder zich op afstand buiten het voertuig bevindt.

RobotTUNER demonstreerde hun nieuwe truck- en bussimulator die gebruikt wordt voor het trainen en beoordelen van professionele chauffeurs. Zij ontwikkelt ook een rijbewijs voor autonome voertuigen. Zij trainen en beoordelen zelfrijdende auto’s. Tijdens het festival stapten bezoekers in hun simulatoren om dat allemaal te ervaren.

ProRail liet bezoekers de geautomatiseerd rijdende trein ervaren door het laten zien van het (model)spoor van de toekomst. Tijdens het festival waren daarop de voordelen van Automatic Train Operation (ATO).

Omnidrones liet vele bezoekers een professionele drone besturen met en zonder ondersteuning van een autopilot.

Groningen Seaports bereidt de Eemshaven voor op autonoom varen. In samenwerking met 5G en Marinminds ontwikkelen zij een onbemand schip. Er was veel belangstelling voor de ervaringen en resultaten met dit schip.

Heb je een idee of wil je contact?

@north is het grootste living lab voor autonoom vervoer in Europa: een gebied van 11.000 km2 met bijna 2 miljoen inwoners. De provincies Groningen, Drenthe en Fryslân bieden ruimte en mogelijkheden voor pilots. Heb jij vragen over zelfrijdend vervoer in Noord-Nederland of heb je een voorstel om een proefproject met zelfrijdend vervoer in één van de noordelijke provincies uit te voeren? Neem dan contact met ons op via info@autonoomvervoernoord.nl of het contactformulier.

Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Fotograaf Richard Lamberst bracht het festival in beeld.

Wie waren de deelnemers? 


Recent nieuws