foto-1500e-passagier-shuttle

Al 1500 reizigers voor zelfrijdend busje in Scheemda

Het zelfrijdende busje dat tussen het nieuwe Ommelander Ziekenhuis en de dichtstbijzijnde bushalte in Scheemda rijdt, heeft op 5 november zijn 1500ste passagier verwelkomd: Jacob Gernaat uit Scheemda. Het busje, de ‘autonom shuttle’, overbrugt sinds augustus de afstand tussen de hoofdingang van het ziekenhuis en de bushalte. Patiënten, bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis zijn blij met het busje. Om reizigers nog beter van dienst te zijn, breidt Arriva de dienstregeling van de shuttle vanaf 5 november uit naar diensttijden tussen 8.00 en 18.00 uur (was 9.00 tot 17.00 uur). De vertrektijden worden vanaf volgende week opgenomen in de reisplanner 9292.nl.

Verrast

Jacob Gernaat reageerde verrast toen hij een bos bloemen overhandigd kreeg uit handen van gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk. Dat er in zo’n korte tijd al meer dan duizend mensen vervoerd zijn, is boven verwachting. De shuttle rijdt drie maanden en wordt ingezet voor een proef die minstens een half jaar duurt. Gedurende de proef kunnen passagiers gratis gebruik maken van deze vorm van vervoer en hun ervaringen delen via een gebruikersonderzoek.

Ervaringen

Tot nu toe ervaart het overgrote deel van de passagiers de rit als positief. Passagiers zijn blij dat ze nu zelfstandig kunnen reizen en geen taxi hoeven nemen. Ze ervaren het als prettig dat er een gastheer in het  voertuig aanwezig is om passagiers te begeleiden. Ook de Franse leverancier NAVYA van de shuttle is te spreken over deze proef.

Dienstregeling

Vanaf 5 november breidt Arriva de dienstregeling uit naar 8.00 tot 18.00 uur. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de vraag van passagiers om het busje eerder en langer door te laten rijden. Ook gaat de shuttle een aantal keren op zaterdag rijden. Bovendien wordt de inzet van het busje beter afgestemd op de dienstregeling van de bestaande buslijnen en opgenomen in de reisplanner 9292.nl.

Proef

De proef met de zelfrijdende shuttle duurt in ieder geval tot eind januari 2019. Als de proef succesvol is, wordt besloten of het busje een vast onderdeel wordt van de openbaarvervoerverbinding. In een volgende fase wordt de route mogelijk verder uitgebreid naar het centrum en later het treinstation van Scheemda. Met de proef loopt Noord-Nederland landelijk voorop in de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer. Voor de provincie Groningen is dit de eerste proef met een zelfrijdend busje waarin ook passagiers meereizen.


Recent nieuws

  • Varen met RoBoat

    Autonoom varen, kan dat? Woensdag 24 juli is atnorth op bezoek geweest bij RoBoat in Amsterdam. In de praktijk ervaren hoe het is om autonoom, dus zonder schipper, te varen.

  • Kansen voor autonoom vervoer rond de Wadden

    Afgelopen week hebben Frans Hamstra van atnorth en Ebo Del Grosso van Samenwerkingsverband De Waddeneilanden gesproken over de kansen voor autonoom vervoer rond de Wadden. We onderzoeken of autonoom vervoer een goed perspectief…