Ruben Harte (gem. Westerwolde), Joost Vreken (min. IenW) en Frans Hamstra (@north) gaan in op de case Bourtange
Ruben Harte (gem. Westerwolde), Joost Vreken (min. IenW) en Frans Hamstra (@north) gaan in op de case Bourtange

Terugblik dronebijeenkomst: zijn we er als (semi-)overheden klaar voor?

Van U-space tot BVLOS en van ROABL tot DEPIA/DEDA: misschien had je er nog nooit van gehoord. Drones spelen een steeds belangrijkere en grotere rol op het gebied van onder meer vergunning/handhaving, toezicht en monitoring, onderzoek, communicatie en innovatie. De vraag daarbij is: Zijn we daar als (semi-)overheden klaar voor?

De meningen daarover verschillen, maar over één ding zijn we het eens: drones zijn geen vloek, maar een zegen. De toegevoegde waarde wordt zeker gezien, zo bleek 17 oktober! En dan is het mooi dat we met elkaar de mogelijkheden kunnen verkennen en ervaringen kunnen delen.

Van U-space tot zonering

Veel van jullie gaven aan zeker plannen te hebben voor de inzet van drones, maar nog niet alles ervoor geregeld te hebben. Niet gek, want er komt ook behoorlijk wat bij kijken. Elwin van Beurden en Joost Vreeken van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat namen ons mee in de (toekomstige) mogelijkheden van U-space, zonering en in waar je als dronevlieger rekening mee moet houden. Denk aan no-fly zones (CTR’s), de AVG, AP, luchtvaart en natuurbescherming. Op dit moment mag er boven de Waddenzee niet gevlogen worden door onbemande luchtvaartuigen. Er wordt gewerkt aan een wijzigingsbesluit en -regeling, waardoor het straks onder voorwaarden wel mogelijk is.

Drones in de praktijk

Tijdens de bijeenkomst kwamen ook verschillende sprekers aan het woord die in de praktijk al met drones werken. Zo heeft de gemeente Losser een eigen droneteam opgericht, vliegen ze bij het Wetterskip Fryslân al sinds 2018 met drones en gebruikt de Omgevingsdienst Groningen ze voor onder meer toezicht en mapping. Egbert Swierts van Dronehub Noord-Nederland vertelde over toekomstige mogelijkheden, zoals bezorgdrones en airtaxi’s.

Uitdagingen

Tijdens de bijeenkomst kwamen ook verschillende uitdagingen aan bod, zoals rond wet- en regelgeving voor drones en dronepiloten en het opslaan van data. Ook in Bourtange (gemeente Westerwolde) hebben ze ervaring met de andere kant van drones. Inwoners daar ervaren overlast van recreatieve gebruikers van drones.

Meer informatie

Wil je meer weten, heb je vragen of kun je ergens hulp bij gebruiken? Kijk dan op http://www.luchtvaartindetoekomst.nl of neem contact op met Egbert Swierts van de Dronehub Noord-Nederland via Egbert@dronehubnoord.nl.


Recent nieuws

  • Varen met RoBoat

    Autonoom varen, kan dat? Woensdag 24 juli is atnorth op bezoek geweest bij RoBoat in Amsterdam. In de praktijk ervaren hoe het is om autonoom, dus zonder schipper, te varen.

    Een groep van zes mensen zit in een klein vaartuig genaamd "Roboat".
  • Kansen voor autonoom vervoer rond de Wadden

    Afgelopen week hebben Frans Hamstra van atnorth en Ebo Del Grosso van Samenwerkingsverband De Waddeneilanden gesproken over de kansen voor autonoom vervoer rond de Wadden. We onderzoeken of autonoom vervoer een goed perspectief…

    Luchtfoto van een kustplaats met een haven met twee grote aangemeerde schepen, omliggende gebouwen en smalle straatjes. De stad wordt begrensd door water en groen.